top of page

❊/→ MAROM20: 2015 ❊/→


2015 tavaszán és nyarán sok minden történt, ami emlékezetessé tette a Marom számára az évet. A Negyed7Negyed8 Fesztivál elképesztő mennyiségű eseménnyel jelentkezett az akkor számtalan szubkulturális helyet jegyző nyolcadik kerületben.


Ebben az évben történt a Bánkitó Fesztivál nagy váltása és igazi berobbanása a magyar kulturális életbe. A nyár folyamán a Marom kamiont indított a Budapest Pride-on, és az Auróra is megnyitotta kerthelyiségét.


Ősszel azonban átgázolt rajtunk a történelem. A villámcsapásként betörő menekültválság örökre megváltoztatta Európa, Magyarország, benne pedig a Marom és az Auróra történetét. A klub három emelete hónapokon át először legális, később már-már félillegális menekült tranzitállomásává vált több száz szír, afgán, palesztin, iráni és libanoni számára. A menekültek nagy része tovább ment, sokakra azonban, akik maradtak vagy maradtak volna, szomorú évek vártak, ahogy az országra is, amit azóta már nemcsak a menekült, hanem a lassan minden kisebbség-ellenes gyűlölet ellep. Az Auróra azóta is tovább működik, hogy mindezen változtathasson.