50 KM KIHÍVÁS

KLÍMAHÉT 2022

MIELŐTT MEGIJEDNÉL, NEM, NEM FUTNI KELL! AZ 50 KM-ES "DIÉTA" KONCEPCIÓJA AZ, HOGY OLYAN  ÉLELMISZEREKET VÁSÁROLUNK  ÉS FOGYASZTUNK, AMELYEKET 50 KM-EN BELÜL

TERMELNEK VAGY ÁLLÍTANAK ELŐ.

SZEPTEMBER
19.

KEZDÉS

1+1 HETES VAGY 30 NAPOS KIHÍVÁS
KÖZÖSEN ÉPÍTJÜK AZ INFÓS BÁZIST
ÉLMÉNY- ÉS TAPASZTALATCSERE
NAPI AKCIÓLISTA MINI KIHÍVÁSOKKAL
MUTASD MEG, HOGY CSINÁLOD!

CSATLAKOZZ A
KIHÍVÁSHOZ!

1

2

SZÓLJ AZ ISMERŐSEIDNEK! 

3

KEZDD EL ÉS CSINÁLD!

4

OSZD MEG A TAPASZTALATAIDAT!
szabad-terek-logo.png

MI MÁR CSATLAKOZTUNK

#CSIPETCSAPAT

Szép lassan bővülünk... :)

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

OLTAI KATA

KURÁTOR, MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

HORVÁTH KRISTÓF

ZENÉSZ, ESTI KORNÉL

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

BARTHA DORKA

ÚJSÁGÍRÓ

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

LILLA, ÁDÁM&FRÉDI

VAD ART FŐSZERVEZŐ, ÉPÍTÉSZ & BÉBI

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

ZUBRECZKI DÁVID

ÉPÍTÉSZETI MESEMONDÓ, ÍRÓ

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

GALAMBOS DORINA

ÉNEKES, DALSZERZŐ, SZÖVEGÍRÓ

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

CZAKÓ ZSÓFI

IDEGENVEZETŐ, ÍRÓ

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

UDVARNOKI TÜNDE

A HAZAI 50KM DIÉTA EGYIK ELINDÍTÓJA

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

KOCSIS DÓRA

ZERO WASTE KONYHA SZAKÁCSKÖNYV SZERZŐJE

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

ESZTER & ZSOMBOR

ÉPÍTÉSZ & SZÍNÉSZ

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

VASALÓ

ZENÉSZ, YZZO, DOPE CALYPSO

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg

RÁKOS BLANKA

A KIHÍVÁS SZERVEZŐJE, MAROM

Felhívni a figyelmet a “helyi” gazdaságok és termelők fontosságára. Megismerni, milyen termelők vannak a szűkebb és tágabb környezetünkben és mit állítanak elő

Felmérni saját vásárlási szokásainkat és értékelni azokat

Megállapítani, melyek azok a szokásaink, amelyeken kis energiabefektetéssel és figyelemmel könnyen változtathatunk

Mik azok, amiken ugyan nehezebben, de idővel tudunk változtatni

Ismeretterjesztés (pl élelmiszerek előállításának lábnyoma)

Mit és hogyan tudunk tenni mi magunk? Ehhez információs bázist építünk közösen. Ötleteket adunk egymásnak. Meg tudunk-e magunknak termelni valamit? Meg tudunk-e barátkozni a növényi alapú élelmezéssel?

Tegyünk egy próbát és nézzük meg, mit tudunk beépíteni az életmódunkba, hogyan gondolkodjunk ezen a téren tudatosabban?

 

Mik a kihívás konkrét céljai?
 

Csökkentjük saját ökológiai lábnyomunkat

Jó szokások megismerése és átvétele

Erőforrás-megtakarítás, az energiafelhasználás és pazarlás valamint a karbonlábnyom csökkentése

Az élelmiszerek és a mobilitás fenntartható alternatíváinak előnyben részesítése

Hosszútávon attól lennénk a legboldogabbak, ha minden résztvevő beépítene az életébe olyan automatizmusokat, amelyeket jelenleg még akár el sem tud képzelni, hogy sikerülhet. 

#MI IS EZ?

Mit jelent az 50 km-es “diéta”?

Az eredeti koncepció az, hogy olyan élelmiszereket vásárolunk és fogyasztunk, amelyeket 50 km-en belül termelnek meg vagy állítanak elő. Ez pedig azért jó, mert nem a fél világon átutaztatott élelmiszerek, hanem szezonális, termelői, lehetőleg vegyszer- és csomagolásmentes alapanyagok kerülnek az asztalunkra - pontosabban a gyomrunkba. 

A kihívás időtartama alatt ezt szem előtt tartva, erre törekedve vásárolunk élelmiszert. A legfontosabb: minden elért eredmény eredmény, amivel felhívhatjuk a figyelmet a klímavédelemre és az ökotudatos gondolkodásra!

A kihívás kezdete előtt igyekszünk számodra és a többi résztvevő számára minél több fontos, hasznos és valóban használható infót, inspirációt rendszerezetten összeszedni, átbeszéljük, hogy jelenleg milyenek a vásárlási szokásaid és ezeken hogyan változtathatsz annak érdekében, hogy fenntarthatóbban étkezz, élj.

Az oldalon témák szerint gyűjtjük az információkat (pl piacok és termelői helyek, csomagolásmentes üzletek, receptek, balkonkertészet, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, stb), illetve a #KIBESZÉLŐ oldalon lesz lehetőség a tapasztalatok, élmények, kudarcok  megosztására.

Ebből láthatod, hogy bár a kihívás középpontjában a fenntartható étkezés áll, nem szeretnénk ezt leválasztani a fenntartható városi (és nem városi) életmód komplex “élményéről”. :) 

#CÉLOK

A kihívás célja, hogy egyénileg felmérd az étkezési szokásaidat és azokat egyre tudatosabb, fenntarthatóbb irányba tereld. 

Ahogy a Messzelátó Egyesület fogalmazta meg: “szabadon vállalt étkezési átszoktató rendszer. Amikor kérdezel, tájékozódsz, főzöl és egyre egészségesebbnek és jobban érzed magad! A cél, hogy mindent, amit megeszel, helyi termelőktől szerezz be, akik kímélő módon, vegyszermentesen termesztenek, és közelről hozzák a portékáikat.” 

MIELŐTT MEGIJEDNÉL...

Nagyon fontos, hogy nem (csak) zöld szuperhősöket keresünk, akik nem vásárolnak kozmetikumot, mert már mindent maguknak készítenek, a háztartásukban, ha van is műanyag, az csakis BPA mentes, saját komposztálójuk van, déli gyümölcsöt csak akkor esznek, ha már a rohadástól kell megmenteni, a húspult közelébe sem mennek és komplex önfenntartó terveik vannak vályogház kétkezi megépítésével.

Sőt! Olyan szuperhősöket keresünk, akik szeretnék a saját szokásaikat fenntartható irányba mozdítani függetlenül attól, hogy jelenleg mennyire aktívak ezen a téren. 

Persze ha már zöld szuperhős vagy, akkor arra kérünk, csatlakozz és mutasd meg, Te hogyan csinálod! <3

 

 TÁMOGASD MUNKÁNKAT:
ÁTUTALÁSSAL

10918001-00000051-62860006 (HUF)
 UNICREDIT BANK

EGYSZERI TÁMOGATÁS

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!