top of page

10.16.
- - -
11.15.

#GONDOLATINDÍTÓ

Bolygónk túlnépesedett, képtelen ennyi embert eltartani, emellett nem kiegyensúlyozott a javakhoz való hozzáférés.

Mi itt, Európában nagyon kényelmes közegben élünk, az élelmiszerüzletek (még) dugig vannak főként csomagolt élelmiszerrel, a csapból otthon ivóvíz folyik. De látjuk, hogy már országos szinten is komoly vízellátási problémák vannak, víz nélkül nincs növénytermesztés, állattartás, azaz szűkül a kínálat az élelmezési láncban, az árak emelkednek.

Mit tapasztalunk ebből a városokban az áremelkedésen kívül? Hiszen: elmehetünk étterembe, kávézni, színházba, koncertre, borkóstolóra, új telefont vásárolhatunk, a szemetünket elszállítják, korlátlanul utazhatunk repülőgéppel, beülhetünk a kocsiba (ha meg van tankolva), és a sor folytatható a végtelenségig.

Azonban egyre többen érzik szükségét a “B” tervnek, azaz a jelenlegi központosított rendszerektől minél függetlenebbül működtethető, fenntartható és önfenntartó életmód kialakításának.

Az élelmiszerüzletekben megvásárolható termékek jelentős része nem hazai termék - azaz rengeteget utazik (több tízezer km-t akár), mire az üzletbe elér, ezért és ezalatt kezelik, hűtik, tartósítják és túlcsomagolják a termékeket.

Étkezési szokásaink jelenleg ahhoz idomulnak, hogy minden termék folyamatosan elérhető. Bármikor vásárolhatunk banánt, avokádót, vehetünk tejet, húst, függetlenül attól, hogy azok előállítási lábnyoma felfoghatatlanul magas.

A kihívás során arra kérünk, gondold át mindezt, és tegyél pár lépést!

#MI IS EZ?

Felhívni a figyelmet a “helyi” gazdaságok és termelők fontosságára. Megismerni, milyen termelők vannak a szűkebb és tágabb környezetünkben és mit állítanak elő

Felmérni saját vásárlási szokásainkat és értékelni azokat

Megállapítani, melyek azok a szokásaink, amelyeken kis energiabefektetéssel és figyelemmel könnyen változtathatunk

Mik azok, amiken ugyan nehezebben, de idővel tudunk változtatni

Ismeretterjesztés (pl élelmiszerek előállításának lábnyoma)

Mit és hogyan tudunk tenni mi magunk? Ehhez információs bázist építünk közösen. Ötleteket adunk egymásnak. Meg tudunk-e magunknak termelni valamit? Meg tudunk-e barátkozni a növényi alapú élelmezéssel?

Tegyünk egy próbát és nézzük meg, mit tudunk beépíteni az életmódunkba, hogyan gondolkodjunk ezen a téren tudatosabban?

 

Mik a kihívás konkrét céljai?
 

Csökkentjük saját ökológiai lábnyomunkat

Jó szokások megismerése és átvétele

Erőforrás-megtakarítás, az energiafelhasználás és pazarlás valamint a karbonlábnyom csökkentése

Az élelmiszerek és a mobilitás fenntartható alternatíváinak előnyben részesítése

Hosszútávon attól lennénk a legboldogabbak, ha minden résztvevő beépítene az életébe olyan automatizmusokat, amelyeket jelenleg még akár el sem tud képzelni, hogy sikerülhet. 

#MI IS EZ?

Mit jelent az 50 km-es “diéta”?

Az eredeti koncepció az, hogy olyan élelmiszereket vásárolunk és fogyasztunk, amelyeket 50 km-en belül termelnek meg vagy állítanak elő. Ez pedig azért jó, mert nem a fél világon átutaztatott élelmiszerek, hanem szezonális, termelői, lehetőleg vegyszer- és csomagolásmentes alapanyagok kerülnek az asztalunkra - pontosabban a gyomrunkba. 

A kihívás időtartama alatt ezt szem előtt tartva, erre törekedve vásárolunk élelmiszert. A legfontosabb: minden elért eredmény eredmény, amivel felhívhatjuk a figyelmet a klímavédelemre és az ökotudatos gondolkodásra!

A kihívás kezdete előtt igyekszünk számodra és a többi résztvevő számára minél több fontos, hasznos és valóban használható infót, inspirációt rendszerezetten összeszedni, átbeszéljük, hogy jelenleg milyenek a vásárlási szokásaid és ezeken hogyan változtathatsz annak érdekében, hogy fenntarthatóbban étkezz, élj.

Az oldalon témák szerint gyűjtjük az információkat (pl piacok és termelői helyek, csomagolásmentes üzletek, receptek, balkonkertészet, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, stb), illetve egy a #KIBESZÉLŐ oldalon lesz lehetőség a tapasztalatok, élmények, kudarcok  megosztására.

Ebből láthatod, hogy bár a kihívás középpontjában a fenntartható étkezés áll, nem szeretnénk ezt leválasztani a fenntartható városi (és nem városi) életmód komplex “élményéről”. :) 

#CÉLOK

A kihívás célja, hogy egyénileg felmérd az étkezési szokásaidat és azokat egyre tudatosabb, fenntarthatóbb irányba tereld. 

Ahogy a Messzelátó Egyesület fogalmazta meg: “szabadon vállalt étkezési átszoktató rendszer. Amikor kérdezel, tájékozódsz, főzöl és egyre egészségesebbnek és jobban érzed magad! A cél, hogy mindent, amit megeszel, helyi termelőktől szerezz be, akik kímélő módon, vegyszermentesen termesztenek, és közelről hozzák a portékáikat.” 

MIELŐTT MEGIJEDNÉL...

Nagyon fontos, hogy nem (csak) zöld szuperhősöket keresünk, akik nem vásárolnak kozmetikumot, mert már mindent maguknak készítenek, a háztartásukban, ha van is műanyag, az csakis BPA mentes, saját komposztálójuk van, déli gyümölcsöt csak akkor esznek, ha már a rohadástól kell megmenteni, a húspult közelébe sem mennek és komplex önfenntartó terveik vannak vályogház kétkezi megépítésével.

Sőt! Olyan szuperhősöket keresünk, akik szeretnék a saját szokásaikat fenntartható irányba mozdítani függetlenül attól, hogy jelenleg mennyire aktívak ezen a téren. 

Persze ha már zöld szuperhős vagy, akkor arra kérünk, csatlakozz és mutasd meg, Te hogyan csinálod! <3

#CÉLOK

 TÁMOGASD MUNKÁNKAT:
ÁTUTALÁSSAL

10918001-00000051-62860006 (HUF)
 UNICREDIT BANK

EGYSZERI TÁMOGATÁS

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

bottom of page