top of page

Rákos Blanka - 50KM KLÍMAAKCIÓ

A Klímaakció szervezője, lelkes 50KM-es
ZUBRECZKI DÁVID - 50KM KIHÍVÁS

Tavaly tavasszal kattant be nálam, hogy milyen klassz lenne "maromos" programmal becsatlakozni a Szabad Terek Klímahétbe (a Szabad Terek egy független helyeket és szervezeteket összekötő hálózat, a Marom egyik nagy projektje).


Visszagondolva egészen hihetetlen mennyiségű energiát és időt toltam a kihívásba, idén pedig úgy alakult, hogy a hálózat klíma programjának vezérfonalát a kihívás adja, úgyhogy ismét alakulnak az álmatlan éjszakák... :D Idén szerencsére azonban szuper kis csapatot sikerült összehozni, így fővárosi magányos kis harcaimat országos akcióvá duzzasztjuk, a regionális koordinációt Szabad Terek tagok támogatják, akik ráadásul a kihívásban is örömmel részt vesznek. Így aztán egy-egy nehezebb nap után nem vár rám az 'All By Myself' vodkás üvegbe visítása, helyette ventillálhatok a szombathelyi L.É.T, a pécsi Nappali, a szegedi MASZK - Megálló, a debreceni Művésztér és a Kecskeméti Szatyor Bevásárló Közösség kedves szervezőinek! Hajrá mindenkinek! <3


MOTIVÁCIÓIM & AMIT MÁR CSINÁLOK:

Ezt leírtam itt tavaly! :) Amit azóta kezdtem el, az épp az 50KM-es kihívásnak köszönhető, emiatt álltam neki ugyanis itthon növényi tejeket gyártani, és azóta is 90%-ban saját készítésű (ennek köszönhetően adalékanyag- és csomagolásmentes) tejeket fogyasztok. A 10% az a maradékpusztítás, illetve bizonyos ételekben még nem sikerült megfelelően helyettesítenem a tehéntejet. Tejes kalandozásaimról itt tudtok olvasni, őszintén igyekezni fogok a kihívás ideje alatt megírni a további részeket. Spoiler gyanánt minderről annyit, hogy a kender és mák verziók lettek a kedvencek!


AMIT VÁLLALOK:

Idénre az volt az ötletem, hogy kipróbálom a vegán életmódot, de kicsit elveszettnek érzem magam, főleg mikor az utcánkban nemrég nyílt vegán Szabad Bisztróban rákérdeztem a tejföl állagú és ízű anyag származására, és nagyon bambán néztem, mikor a "Dr. Oetker vegán tejfölje" elhangzott. Mert ez nekem valahogy csak egy újabb kör... Egy újabb csomagolt áru, ami bizonyára nem olcsó, csak azért, hogy a tej kimaradjon, közben szuper csomagolásmentes helyről tudom venni a hazai tejfölt. Sok esetben épp ezt látom mérlegelni valónak, vagyis, hogy mit áldozunk fel minek az érdekében. A veganizmus kapcsán számomra az a legfontosabb érv, hogy semmilyen formában nem használja ki az állatokat, és ez alatt érti a társállat-tartást is, a húsevést és bőr hordását, valamint azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását is, amelyekbe az állat nem pusztul el. (Egy klassz írás a témában >>>) Utóbbi terén elég csak szegény tyúkokra gondolni, akik borzalmas körülmények között nap nap után tojást tojnak a többezer éves domesztikációnak és gondos szelekciós folyamatnak köszönhetően - mi ez, ha nem kihasználás? Szóval egyelőre maradok a mérlegelésnél minden esetben, de gyűjtöm az ez irányú ötleteket és lehetőségeket.


AMIBEN FEJLŐDNÉK:

Kiscsajom nagyon kevés ételt hajlandó megenni, szerintem csak a közeli éhhalál venné rá, hogy elfogyassza, amit magamnak/magunknak főzök. Ezt a kevés élelmiszert is igyekszem csomagolásmentesen megvásárolni (felvágottak), de miatta sajnos néha elcsábulok pl. egy-egy csomagolt sajt kapcsán, stb,. Ebben szeretnék erősebb lenni!


AMI NEHÉZSÉG LESZ:

Alaposabban és időben megtervezni a heti menüt és ehhez a vásárlásokat.


AMIRŐL NEM BIZTOS, HOGY LE TUDOK MONDANI:

A kávé...


RÓLAM MÁSHOL:


HALLGA

 ÁTUTALÁSSAL

10918001-00000051-62860006 (HUF)HU81
1091 8001 0000 0051 6286 0013 (USD)

HU86 1091 8001 0000 0051 6286 0020 (EUR)

SWIFT: BACXHUHB // UNICREDIT BANK
 

A KÖZLEMÉNYBE ÍRD BE

A NAGYKÖVET NEVÉT!

EGYSZERI ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

RENDSZERES ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

bottom of page