top of page

RÁKOS BLANKA - 50KM KIHÍVÁS

A Marom operatív vezetője, a kihívás szervezője
ZUBRECZKI DÁVID - 50KM KIHÍVÁS

KIHÍVÁSOM: 30 NAP

Tíz éve élek a nyolcban, pontosabban a Csarnoknegyedben - nyugodt szívvel mondom magam helyi lakosnak. (Bocs Vas megye :)) Több, mint hat éve egy csodás kiscsaj, Bab anyukája vagyok, két éve dolgozom a Maromnál, másfél éve a Proton Színháznál. Úszom, főzök, futok, koncertre járok, jógázom, bütykölök a lakásban, bringázom, varrok, ötletelek, szeretem a jó borokat és ételeket, szeretek ülni az erkélyen és lemezről zenét hallgatni, sokat gyalogolni, beszélgetésekbe feledkezni és mindezeket összekötni egymással.


MOTIVÁCIÓIM & AMIT MÁR CSINÁLOK:

Kis bolygónk állapota és jövője - emlékeim szerint - már egész kiskorom óta érdekelt, ez tizenévesen abban talált utat, hogy vegetáriánus lettem. Az egyetem után szakácsnak tanultam, ekkor kúszott vissza a húsevés az életembe, de idén újra úgy döntöttem, hogy fontos folytatni - bár találóbb lenne rám a flexiteriánus, a kiscsajom maradékát ugyanis már csak azért is megeszem, hogy ne dobjunk ételt a kukába... A fenntartható városi lét akkor kezdett igazán foglalkoztatni, mikor ideköltöztem: szelektív és felelős hulladékgyűjtéssel indult, az elromlott tárgyak javítgatásával, mára már magamnak készítem a tisztítószereket, a kozmetikumok egy részét, közeli termelőtől és piacokról szerzem be az élelmiszerek jelentős szeletét, bringázom ahova, csak lehet, csökkentettem a kommunális szemetemet, nem ülök a volán mögé, csak ha nagyon muszáj, second hand ruhát vásárolok, kerülöm a csomagolóanyagok használatát, stb., összességében az életem minden részére igyekszem kiterjeszteni ezt a tudatosságot. Mindennek fontosságát nagy erőkkel táplálom Babkába is.


Erősen klímaszorongok. Nem minden nap minden pillanatában, de sokat agyalok a lehetséges kimeneteleken - egyik sem túl optimista. Szeretném hinni, hogy az egyéni cselekvés is számít, még akkor is, ha csak apró csepp az óceánban.


AMIT VÁLLALOK:

A kihívás során azon túl, hogy nagyobb odafigyeléssel szerzem be az élelmiszereket, lemondok a tejfogyasztásról. Ez amúgy is esedékes volt már, itt az idő lépni is e téren. A 30 nap alatt többféle, az állati tej helyettesítésére használható italt fogok elkészíteni, erről remélhetőleg sokatok számára hasznos tapasztalatokkal szolgálhatok majd.


A tejjel szoros összefüggésben lemondok reggeli tejeskávé rutinomról. Hogy mit tolok helyette, azt még nem találtam ki, szeretettel várom az ötleteket! :)


A kihívás szervezőjeként pedig igyekszem végtelen mennyiségű információt összegyűjteni és rendszerezni.


Ha...
  • van olyan téma, ami kimaradt és szerinted fontos,

  • kérdésed, ötleted van a kihívással kapcsolatban,

  • szívesen tartanál foglalkozást a témához kapcsolódva,

  • programötleted van,

kérlek, írj nekem az 50KM@MAROM.HU email címre!AMI NEHÉZSÉG