top of page

SCHÖNBERGER ÁDÁM - MAROM NAGYKÖVET

A MAROM ELNÖKE, VEZETŐJE, PROJEKTJEINK ÖSSZEFOGÓJA

Schönberger Ádám vagyok, a 90-es évek szóhasználatából ittragadt, kulturális menedzser kifejezéssel lehet leginkább leírni, amit csinálok. Nagyjából 20 éve vagyok a MAROM Egyesület aktív tagja, és 15 éve a vezetője is.


Mindeközben az Egyesület nagy utat járt be. Többekkel közösen alapítottuk a kétezres években a Sirályt, majd kezdtük el a BÁNKITÓt, az AURÓRÁt, a Negyed7Negyed8 Fesztivált, legutóbb pedig nagyon sok, nagyon jó emberrel a Szabad Terek Hálózat.


Több zsidó kulturális-közösségi projektet is szerveztünk, ebből a mai napig aktív a Zsidó Kultúra 2028 és a Dor Hádás.


Ezen kívül nagyon sok időmet töltöttem különböző színházi társulatokban és produkciókban, leginkább a Bodó Viktor-féle Ad Hoc csoportban és sokáig a Táp Színházban. Manapság annyira nem foglalkozom ezzel, de nagyon szeretném, ha lenne időm erre is. Emellett néha aktivizálom magam civil-politikai projektekben is. És, ami a legfontosabb, van egy szép családom is, két nagyon cuki gyerekkel.

 

Az Egyesület vezetőjeként minden projektben próbálok aktív lenni és azt is el lehet mondani, hogy mára zömében az összes program erős saját identitással és struktúrával rendelkezik. Közös jellemzőjük az, hogy a kultúra közvetítő közegként jelenik meg bennük. Számomra nagyon fontos, hogy a MAROM ebben a 20 évben egy olyan szervezetté vált, ami úgy szervez sokrétű kulturális programot, hogy folyamatosan reflektál arra a politikai és társadalmi közegre, amely körülveszi. És a kulturális alternatívák bemutatásához nem csupán esztétikai, szórakoztatási értéket, hanem politikai, társadalmi reflexiókat és üzeneteket kapcsol.


Nyilván nehéz, sokszor idegőrlő helyzet, hogy nagyjából 20 éve egy olyan szervezetben vagyok aktív, melyet társadalmi, politikai szerepvállalása okán, sokszor rendhagyó működése okán folyamatosan megpróbálnak ellehetetleníti, bezárni, kizárni fennállása során - nagyjából politikai rendszertől függetlenül.


Elsődleges oka, hogy a szervezet és projektjei mégis fennmaradnak az az, hogy ez a folyamatos kritikai nézőponttal összekötött kreatív tenni akarás olyan okos és elkötelezett embereket kovácsolt közösségé, akik képesek mindig megoldásokat találni nem pusztán arra, hogy miként lehet fenntartani a különböző projekteket, hanem arra is, hogy hogyan tudnak ezek időről-időre megújulni és korszerűek, reflektívek maradni. Számomra ezek az emberek és a programunk közönsége adja a motivációt ahhoz, hogy ezt ilyen régóta csinálhassam.


CÉLOM NAGYKÖVETKÉNT

150.000 Ft-ot szeretnék gyűjteni, és ezzel a MAROMban dolgozók munkakörülményeit szeretném javítani.

MIK JELENLEGI A LEGNAGYOBB PROBLÉMÁK A PROJEKTBEN?

Mint látszik, ahhoz hogy ezek a programok fenntarthatóak maradjanak, sokan tesznek bele nagyon sok extrát, önkéntes munkát és végtelen mennyiségű túlórát. Ahhoz, hogy legyen AURÓRA, amely egyszerre civil közösségi központ és a budapesti alternatív kultúra egyik zászlóshajója, hogy legyen BÁNKITÓ, amely máig önazonos módon tud ellenállni a folyamatosan kommercializálódó, elneresedő magyar fesztivál közegnek, miközben ez a magyar civil szféra legnagyobb közösségi eseménye. Hogy mindemellett folyamatos közösségi munka jöjjön létre hasonló helyeken és rendezvényeken szerte az országban a Szabad Terekben. Vagy ahhoz, hogy lehessen egy kompromisszumoktól mentes, reflektív zsidó kulturális hálózat és szervezet.


Mindehhez nagyon sok nélkülözés és plusz energiabefektetés szükségeltetik.
Azért van szükség a támogatásotokra, hogy ezt a munkát jobb körülmények között, még jobb minőségben, még több ember számára láthatóan tudjuk végezni.

Comments


 ÁTUTALÁSSAL

10918001-00000051-62860006 (HUF)HU81
1091 8001 0000 0051 6286 0013 (USD)

HU86 1091 8001 0000 0051 6286 0020 (EUR)

SWIFT: BACXHUHB // UNICREDIT BANK
 

A KÖZLEMÉNYBE ÍRD BE

A NAGYKÖVET NEVÉT!

EGYSZERI ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

RENDSZERES ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

bottom of page