top of page

BARTHA DORKA - 50KM KIHÍVÁS

Újságíró
ZUBRECZKI DÁVID - 50KM KIHÍVÁS

KIHÍVÁSOM: 30 NAP

Nagyon budapesti vagyok, mindig is itt éltem, ovitól egyetemig ide köt minden. A papírjaim szerint történész vagyok, de most a Városházán dolgozom, írok és fotózok, jó sokat olvasok (vagyis szeretem ezt gondolni magamról) és még vagy ezer más dolgot is csinálok. A kihívásokban nagyon rossz vagyok, kifogások keresésében profi, lássuk melyik felem győz.




MOTIVÁCIÓIM & AMIT MÁR CSINÁLOK:

Egyszer elvittek egy hulladékhasznosítóba – a nagyon fenntartható és nagyon hazai kedvenc Touch Me Not pulcsimból napokig nem jött ki a szemét szaga –, azóta úgy érzem, bármit csinálok, az édeskevés. Jogsim nincs, szóval ha akarnék, se tudnék kocsival közlekedni, a repülést kerülöm, szerencsére meggyőződésem, hogy a second hand ruhák amúgy is sokkal menőbbek, a szelektív alap, ültetünk minden évben paradicsomot, bazsalikomot és mentát, rozmaringot nevelgetünk, a felesleges kütyüket utálom és szeretek megjavítani dolgokat.


Újságíróként hamar megismertem az itthoni olyan projekteket, helyeket, boltokat, márkákat, amik a fenntarthatóbb városi életet támogatják, de valljuk be, ezek sokszor nem igazán pályakezdő fizukra vannak belőve (főleg most). Úgyhogy inkább kicsiben kezdtem, megvetettem az avokádós toastot, a chilei áfonyát szomorúan visszateszem a polcra és maradok az idényzöldségeknél, gyümölcsöknél, már reflexszerűen vászonzsákozom, és még mindig kizsarolom anyukámból a házi baracklekvárt télire. A kihívás izgalmas kísérlet, hogy új dolgokat is bevezessek (és 30 nap alatt szokássá is tegyek) az életmódomban.


AMIT VÁLLALOK:
  1. Bármennyire is szorongok tőle (beszélni kell idegenekkel, nincs kint egyértelműen az ár, alkudozni kell, mennyi az annyi, elég-e fél kiló), elmegyek piacozni, legalább kétszer.

  2. Jön az ősz, ilyenkor nagyon rácsúszok a smoothie-kra, de minden megvett kis műanyag üveg után beüt a lelkiismeretfurdalás. Már megvan a tuti helyem a közelben, ahol csapolják a saját palackomba, csak fel kéne kelni hozzá fél órával korábban.

  3. Legalább heti egyszer megpróbálok főzni (és vinni ebédet munkába). Nagyon, NAGYON, nagyon nem szeretek főzni és ideges leszek már csak a gondolatától is. Hátha most megkedvelem.

  4. Nem rendelek ételt. Viszlát úszás utáni jól megérdemelt junkfood jutalomfalatok.

  5. Nem rohasztok meg egyetlen almát meg répát se, hogy aztán a mókusoknak kelljen adni a kertben…

+1 Az esetek több mint a felében a kapszulás kávéfőzőbe vett újratölthető fémkapszulát fogom használni.


AMIBEN FEJLŐDNÉK

Kevesebb ételrendelés (nulla) meg a kiugrunk ebédelni, jaj-nem-hoztam-elviteles-dobozt-újabb-műanyag helyzetek elkerülése, kevesebb készétel vásárlása.


AMI NEHÉZSÉG LESZ:

Rávenni magam a főzésre. Tényleg nem szeretek és nem is érdekel. Nálunk a barátom főz. Alternatív megoldásként megkérem, ő főzzön még többet, én majd ötletelek, mit ennék szívesen. :D


AMIRŐL NEM BIZTOS, HOGY LE TUDOK MONDANI:

Kávé. Meg az úszás utáni junkfood. Ha valaki a homlokán még az úszósapka nyomával sírva nézi a kirakatüvegen át azokat, akik csirkeszányakat esznek, az én leszek majd.


 ÁTUTALÁSSAL

10918001-00000051-62860006 (HUF)HU81
1091 8001 0000 0051 6286 0013 (USD)

HU86 1091 8001 0000 0051 6286 0020 (EUR)

SWIFT: BACXHUHB // UNICREDIT BANK
 

A KÖZLEMÉNYBE ÍRD BE

A NAGYKÖVET NEVÉT!

EGYSZERI ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

RENDSZERES ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

bottom of page