top of page

SÓLYOM ESZTER - 50KM KIHÍVÁS

Nem azért, de... podcast házigazda
ZUBRECZKI DÁVID - 50KM KIHÍVÁS

KIHÍVÁSOM: 1+1 HÉT

"50 km-es étrend? Hát, ez lehetetlennek tűnik, sok sikert annak, aki belevág!" - gondoltam, amikor először hallottam a kihívásról. Aztán egyre többet olvastam róla a Marom.hu-n, amíg azt nem éreztem, hogy ezt ki akarom próbálni...


Eszti vagyok, a fogyasztói társadalom elkényelmesedett tagja. A mirelit pizza mellé is csokit eszem, és mellé klímaszorongok egy kicsit. A főállásomban vállalkozásfejlesztéssel és üzleti képzésekkel foglalkozom, a szabadidőmben a Nem azért, de... podcast adásain dolgozom, vagy feminizmusról, társadalmi jelenségekről, internetkultúráról írok.


MOTIVÁCIÓIM & AMIT MÁR CSINÁLOK:

Ha őszinte vagyok magammal, régóta várok valamilyen intő jelre, ami kirobbant a rossz szokásaimból, és változásra kényszerít - és abban bízom, az 50 km-es diéta lesz az, amit, ha nem is teljesítek tökéletesen, irányba állít hosszú távon fenntartható, számomra és a környezet számára is egészségesebb szokások kialakítása felé. A saját szokásaim zöldítése mellett azt remélem a kihívástól, hogy segít tájékozódni a közelemben elérhető lehetőségekről, amik a nagy szupermarketek és kényelmes közeli kisboltok mellett elkerülték a figyelmem.


Nem vagyok nagy klímaharcos, de amióta az eszemet tudom, sosem szerettem a pazarlást. Már most odafigyelek, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtsem, a vizet ne folyassam feleslegesen és ne égjen a villany olyan helyiségben, ahol nem vagyunk. A Nem azért, de... podcasttal pedig több adást is készítettünk zöld témákban, hogy minél több embernek felhívjuk a figyelmét a klímaváltozásra, környezetvédelemre, így készült a Szabad Terekkel közös adás is, ami a fenntartható élelmiszer-fogyasztásról szól.


AMIT VÁLLALOK:

A legbűnösebb szokásom, hogy mostanában rákaptam a szénsavas üdítőkre, amik nemcsak rengeteg műanyag hulladékot termelnek, de nem is egészségesek. Ezekről, és a kóla mellé elfogyasztott kis szelet csokikról is lemondok. Továbbá tartok tőle, hogy nem fogok tudni mindent a piacról, helyi termelőktől beszerezni, így ahol nem egyértelmű az 50 km-en belüli származási hely, ott a magyar terméket választom majd.


AMI NEHÉZSÉG LESZ:

A városban van ugyan piac, de félek, hogy a munkaidő mellett nehéz lesz rendszeresen, a nyitvatartási időn belül eljárni és onnan beszerezni az élelmiszert a kényelmibb megoldások (például a sarki közért) helyett. Továbbá persze nehéz lesz a saját rossz szokásaimat elhallgattatni, amikor például rám tör este 8-kor, hogy én most nagyon ennék egy csokit - ezt még nem tudom, hogy fogom kezelni.


AMIRŐL NEM BIZTOS, HOGY LE TUDOK MONDANI:

Kávébab nem hiszem, hogy terem az 50 km-es környezetemben, de a reggeli tejeskávémról nem hiszem, hogy le fogok tudni mondani.





 ÁTUTALÁSSAL

10918001-00000051-62860006 (HUF)HU81
1091 8001 0000 0051 6286 0013 (USD)

HU86 1091 8001 0000 0051 6286 0020 (EUR)

SWIFT: BACXHUHB // UNICREDIT BANK
 

A KÖZLEMÉNYBE ÍRD BE

A NAGYKÖVET NEVÉT!

EGYSZERI ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

RENDSZERES ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

bottom of page