top of page

CSERNE KLÁRA - ZSIDÓ KULTÚRA NAGYKÖVET

Dramaturg, kétgyerekes anya, MOME PhD doktorandusz

Érdeklődési területei: az interaktív játékok, a váratlan fordulatok, a történetmesélés különféle egyéni módozatai, a mágikus gondolkodás működése a mindennapi életben és az anarchista vallásgyakorlás.


Foglalkozása: dramaturg. A klasszikus színházi terekben uralkodó bezártságtól, sötéttől és tömegtől eltávolodva inkább erdőkben, könyvtárakban, utcákon, nyaralóhelyeken, magánlakásokban, gyárakban és sportpályákon dolgozik.


1991-ben született, így a magyar neoavantgárd eseményeit csak videófelvételekről, könyvekből, újságokból és családi történetekből ismeri. Mégis ez tekinthető munkái közvetlen kontextusának.


A rendszerváltás utáni vallási szabadság hatására felvilágosult értelmiségi szülei ortodox zsidó szellemben kezdték nevelni. Pontosabban egy ortodox zsidó óvodába járt, otthon pedig pszichiáter apukája szabadidejében hipnóziskísérleteket végzett rajta, többdiplomás feminista édesanyja pedig vezette a háztartást és Erdély Miklósról mesélt.


A gyereknevelés/családi élet és az írás/kutatás egymást kiegészítő, akadályozó és kölcsönösen segítő tevékenységei, melyek szorosan és szétválaszthatatlanul összefonódnak. Közös metszeteik: a rituálék, játékok és ünnepek személyes tapasztalatai.


Esküvőjén egy bencés szerzetes és egy zsidó női kántor közösen celebrálták a szertartást. Első gyereke 2018-ban született. A második 2020-ban.

 

HOGYAN ÉS MIÓTA KAPCSOLÓDSZ A ZSK-HOZ?

A Zsidó Kultúra 2028 kapcsán tervezett első nyilvános eseményeimet a covid első hullámai elsöpörték, nem kis bánatomra. Persze röhögtünk is, hogy a “Majdnem baj lesz” című katasztrófa-váró, anarchista káosz-generáló buli helyett egy valóságos tényleges baj lett. - De végülis a Kő-kő-kő című kártyajátékomnak megcsináltam az online letölthető, karanténra optimalizált verzióját, ami egy haverom szerint pont olyan, mint ha bevenne egy ecstasy tablettát (amit persze nem csinál). Aztán végre 2021 nyarán a Bánkitó Fesztiválon a szombatfogadásra csináltam egy hatalmas, kalácsevős-üzenetküldős közösségi játékot.


MILYEN ÉRTÉKEKET KÉPVISELSZ?

Sokáig nagyon féltem, mert azt hittem, hogy az ••••i•s•t•e•n••••• egy szigorú és elég kellemetlen rendfenntartó smasszer, egy undok rohadék, akivel csak héberül, és igen udvariasan, kissé szégyenkezve lehet beszélni. Mára kiderült, hogy bármi viccet, mesét, ötletet, sztorit mondok, azt hajlandó meghallgatni - és elég meglepő, de nem büntet meg. Ez az új felfedezésem, mostanában örömmel és meglepően sok életerővel tölt el.


CÉLOM NAGYKÖVETKÉNT

Egyéni célom, hogy 67890 Ft-ot gyűjtsek össze!
 

Anya vagyok, és írok. Lehúzott redőny mögött, a délután alvó gyerek most felébredt a gépelésemre, ahogy lendületbe jöttem. Visszaaltatom. A redőny lyukain át fény-pöttyök szóródnak a falra, amelyekben a kinti fák árnyéka raszteres vetítésként fejjel lefelé látható. Ez visszatérő motívumom.


A Virginia Woolf-féle saját szobára ahol egyedül, nyugalomban alkotnék, néha gondolok, de aztán rájövök, hogy az ő élete nem valami vidám véget ért, és inkább egy közös, más nőkkel és gyerekekkel közös főző- író- és játszó-szobáról álmodozom. Vagy egy nagy kertről, ahol mind találkozhatunk.


A gyerekek és felnőttek közti hierarchikus viszonyok, a “család” mint szervezeti egység, és ezek belső dinamikái, meg a bennük rejlő szélesebb körű, társadalmi szintű felforgató potenciál foglalkoztatnak. Meg persze a testi érzetek, a tapintás és a mozgás.


Amit nagyon szeretek még: a természetes vizekben való fürdés.



 ÁTUTALÁSSAL

10918001-00000051-62860006 (HUF)HU81
1091 8001 0000 0051 6286 0013 (USD)

HU86 1091 8001 0000 0051 6286 0020 (EUR)

SWIFT: BACXHUHB // UNICREDIT BANK
 

A KÖZLEMÉNYBE ÍRD BE

A NAGYKÖVET NEVÉT!

EGYSZERI ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

RENDSZERES ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

bottom of page