top of page

Kortárs művészeti workshop a Bánkitó fesztiválon. A részvétel mellé fesztiválbérlet is jár!

FELHÍVÁS

A Marom Zsidó Kultúra 2028 programja és az Izraeli Kulturális Intézet együttműködésében a Bánkitó Fesztivál keretében megrendezésre kerül egy 3 napos kortárs zsidó művészeti műhelysorozat, amelyre mostantól június 30-ig várjuk a jelentkezőket a zsk2028@gmail.com email címre.

A program mindenki számára nyitott, a résztvevők száma azonban limitált. A levélben fél oldalas bemutatkozást és motivációt kérünk a jelentkezőktől.
Feltételek:
  • A részvétel alsó korhatára 18 év.

  • A programon a részvétel ingyenes, de a részvétel kaucióköteles 40,000 Forint értékben, amely költségben benne van a közös szálláson ágy vagy sátorjegy igény szerint, a fesztivál belépőjegye és az előadások és workshopok.

  • A jelentkezőknek a programokon a részvétel kötelező, a fesztivál végén egy írásos értékelőben kell beszámolniuk az élményükről, ennek teljesülése esetén kapják vissza a kaució teljes összegét.

A workshop előadói és programjai

Farkas Zsófia - kurátor, művészettörténész Képpel írt történelem - a művész mint szemtanú A holokauszt ábrázolhatósága mindig érzékeny és sokat vitatott kérdés volt. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében található, a koncentrációs táborok, a gettó vagy a munkaszolgálat mindennapjait megörökítő képzőművészeti alkotásokon keresztül azt a kérdést járjuk körül, hogy vajon a dokumentumfotók és a túlélők írásos visszaemlékezései mellett milyen szerepet kaphat a trauma ábrázolásában és feldolgozásában a képzőművészet. A témában készült kiállítás Szemtanúk címmel >>>

Göndör László - színész, rendező Nagymamával álmodtam - a titkok kamrája A New Yorkot is megjárt és a Bánkitó Fesztiválon is bemutatásra kerülő Nagymamával álmodtam című produkció azt a bensőséges 32 napot mutatja be, amelyben a túlélő Nagymama és identitáskereső unokája, Göndör László 32 napon keresztül próbálták megérteni egymás fájdalmait, traumáit és az egymás iránt érzett mély szeretetet. Az előadáson keresztül Nagymama lakása ugyan feltárul a nézők előtt, de a párnába varrt titkok nagy része rejtve marad. A limitalt férőhelyes workshopon Göndör Laci vezetésével ezekre a titkos helyekre nézünk be közösen, amelyeket az alkotókon kívül eddig senki más nem láthatott. Nagymamával álmodtam darab >>>

Meredith Marks - tánc-mozgásterapeutával / gyógyítással foglalkozó művészeti szakember A feldolgozatlan traumákat egyrészt genetikai úton fizikailag örököljük, valamint a családunktól és közösségeinktől tanult viselkedéseinken keresztül áthagyományozódnak ránk. Ezen a workshopon azt fogjuk felfedezni, hogyan élnek testünkben a múlt zsidó sebei. Felfedezzük, hogyan lehet párbeszédet folytatni őseink traumájával, és kifejező mozgással és tánccal tompítjuk a ránk gyakorolt hatását. Weboldal >>> Kozma Zsófia Rebeka és Béres Bíborka Janka - előadóművészek, színházi alkotók Mezőgazdasági eszközökből kiinduló mozgás és hang improvizációs kreatív műhely, ahol az emberek és a talaj közti lehetséges viszonyokat és a különböző eszközökhöz való kapcsolódást vizsgáljuk. A workshop első fele egy vezetett gyakorlat színházi és mozgásos improvizációval, ami a második felére egy szabad, egymásból és a tárgyakból inspirálódó közös jam-be vezet.

Bob Cohen, Móser Ádám, Sue Foy - zsidó népzene Bob Cohen és Sue Floyd évtizedek óta gyűjtik a kelet európai zsidó népzenei hagyatékot, bejárva szinte egész Kelet -Európát. Nekik köszönhetően, a zenén keresztül tárul fel annak a sokszínű zsidó kultúrának az emléke, amely a 18. századtól a második világháborúig jellemezte a régiót. A zenei és néptánc gyűjtéseket idős muzsikusoktól; zsidóktól, magyaroktól, cigányoktól, ruszinoktól, románoktól gyűjtötték. Az előadás során betekintést nyerhetünk a gyűjtéssel kapcsolatos történetekbe.

Bob Cohen, Móser Ádám, Sue Foy

Kárpát-medencei zsidó Népzenei Táncház. Ameddig a láb bírja! :)

Ledniczky Lívia – történész A zsidó irodalom kezdetei, a versek, történetek, mesék, esszék a tórát magyarázó irodalomban, másnéven a rabbinikus irodalomban gyökereznek, de mit jelent ez? Hogyan kell elképzelni ezeket a szövegeket.

Zenés szombatfogadás

Móser Ádámmal és Schönberger Ádámmal a Dor Hádás közösség szervezésében.



 ÁTUTALÁSSAL

10918001-00000051-62860006 (HUF)HU81
1091 8001 0000 0051 6286 0013 (USD)

HU86 1091 8001 0000 0051 6286 0020 (EUR)

SWIFT: BACXHUHB // UNICREDIT BANK
 

A KÖZLEMÉNYBE ÍRD BE

A NAGYKÖVET NEVÉT!

EGYSZERI ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

RENDSZERES ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

bottom of page