top of page

Papp Éva - 50KM KLÍMAAKCIÓ

Pék, előadóművész, aktivista
ZUBRECZKI DÁVID - 50KM KIHÍVÁS

Egyszer egy barátnőm megkérdezte tőlem, hogy mit tartok a szupererőmnek, amire azt válaszoltam, hogy a kíváncsiságot. Ezt azóta is igaznak gondolom. Ami elkezd foglalkoztatni, azt mélységeiben próbálom megérteni, átlátni, több szempontból körbejárni, mert szuperizgalmassá tud válni szinte bármi, ha összefüggéseiben kezdjük látni, és rövid úton rájöhetünk, hogy minden élőlény és élettelen anyag, de a szellemi és érzelmi energiák is, mind ugyanannak a szövetnek a részei, tehát kapcsolatban vannak, hatnak egymásra, így bárhonnan indulunk is, megszakítás nélkül érhetünk el olyan helyekre, melyekről azt gondolnánk, semmi közük a kiindulóponthoz.


Valahogy így gondolok a fenntarthatóság, a környezettudatosság, az emberibb, egészségesebb léptékhez és ritmushoz való visszatalálás témájára is. Valószínűleg tévedünk, ha azt mondjuk, hogy személy szerint nem tehetünk semmit az előbb felsorolt értékekért, hiszen minden döntésünk és választásunk, minden cselekedetünk egy nagyobb kép része, és végső soron belátható világunk teljességébe kapcsolódik be. Ahogyan az életidőnk pillanatokból áll, úgy világunk minősége cselekvéseink sokaságából alakul ki.


Nagyon sok podcastot hallgatok, melyekben tudósokkal, szakemberekkel, művészekkel beszélgetnek ilyen szellemiségben órákon át érdekesebbnél érdekesebb témákban. Ez sokat segít nekem abban, hogy gyakoroljam ezt a szemléletmódot, és ne felejtsem el, hogy igenis számít, hogyan cselekszem, hogyan kommunikálok, milyen szempontok alapján hozok döntéseket. Ezt a gondolkodásmódot szeretném én is erősíteni, mert érzésem szerint hozzásegít, hogy szerényebben tekintsünk emberi jelentőségünkre, és ezáltal nagyobb alázattal legyünk a környezetünkre és a természet minden összetevőjére.


MOTIVÁCIÓIM & AMIT MÁR CSINÁLOK:

15 éve télen-nyáron biciklivel járok Budapesten és környékén. Nagyon ritkán tömegközlekedem. Szelektíven gyűjtöm a szemetet (papír, műanyag, üveg, elektronikai, elem, lejárt gyógyszer, stb.). Takarékos életet élek (pl.: 20 fok télen a lakásban elég, ruháim 90%-a secondhand, amit tudok megjavítok, újrahasznosítok). Napról-napra egyre jobban foglalkoztat a minimalizmus szellemisége, így törekszem csak azt beszerezni, amire tényleg szükségem van tárgyak, élmények és ételek szempontjából is. Flexitáriánus vagyok, de a húsevés évente 3-4 alkalomban merül ki nálam.


AMIT VÁLLALOK:

Igyekszem majd minél kevesebb olyan élelmiszert fogyasztani, ami rengeteget utazik, mire a tányéromon landol, illetve szeretném tovább csökkenteni az állati származékokat az étrendemben (vaj, tejtermékek, tojás).

  • Tervezek elmenni termelői piacokra (Szimpla Háztáji Piac, Pancs gasztroplacc, Biokultúra Ökopiac), feltérképezni a kínálatot, és zöldséget, gyümölcsöt ezekről a helyekről beszerezni.

  • El szeretném kezdeni használni a Zsámboki Biokert Biodoboz rendszerét.

  • A szerves hulladékot is tervezem külön gyűjteni és az Auróra Klímakertben rendszeresen leadni.

  • Folytatom házilag a fermentálást (zöldségek savanyítása sós lében, kombucha készítés, kovászos kenyérsütés).

  • Stb... evéssel jön meg az étvágy, szokták mondani. :)

A sikerekről és kudarcokról néhány Facebook posztban számolok majd be.

Illetve olyan podcast műsorokat tervezek megosztani, melyek fontosak a fenntarthatóság témakörében.


AMIRŐL NEM BIZTOS, HOGY LE TUDOK MONDANI:

Kávé, kávé és kávé.


RÓLAM MÁSHOL:

HALLGA

 ÁTUTALÁSSAL

10918001-00000051-62860006 (HUF)HU81
1091 8001 0000 0051 6286 0013 (USD)

HU86 1091 8001 0000 0051 6286 0020 (EUR)

SWIFT: BACXHUHB // UNICREDIT BANK
 

A KÖZLEMÉNYBE ÍRD BE

A NAGYKÖVET NEVÉT!

EGYSZERI ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

RENDSZERES ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

bottom of page