top of page

TEJ NÉLKÜL AZ ÉLET #2

Hogyan ne igyál tejet? - Kalandozások a növényi tejek világában

Vida Juli, Rákos Blanka

Az előző cikkben igyekeztem körvonalazni, miért is gondoljuk úgy, hogy mellőzzük inkább a tejet, most belevágunk a mikéntjébe. A covid első hulláma óta tudjuk, hogy otthon úgy kell maradni, hogy nem jössz ki a lakásból, nem hagyod el a házat. A tejet úgy kell mellőzni, hogy nem iszod meg. :)


Mindez azzal kezdődik, hogy nem veszed meg, amit én (Blanka) kapásból nem így csinálok, mivel a kislányomnak vásárolok tejet, illetve főzéshez még én magam is használom. Szóval ez még csak a duma része... A tejnemivás úgy folytatódik, ha már megvetted, hogy nem veszed ki a hűtőből... Ezt tudnám még fokozni, de a blabla helyett inkább vegyük elő a cselekvő énünket és csináljunk magunknak kamutejet, aztán alaposan le is fogjuk tesztelni, melyik mibe, mire, hogyan és miért lehet jó!


A KÁVÉ AKADÁS

Az 50KM kihívás során a legtöbb "NEHÉZSÉG" és "AMIRŐL NEM BIZTOS, HOGY LE TUDOK MONDANI" a kávéfogyasztás kapcsán jött elő - szinte kivétel nélkül minden csatlakozó kérdőívében felbukkant. Csak az a napi egy kis kávéka, azt meg kell, hogy igyam. Pedig, ha valami távol áll az 50KM kihívásunktól, az bizony a kávéka. Én is szeretem, sőt, a reggeli rutinom része volt évek óta egy gigászi méretű (kb. 5 dl) tejeskávé, amit a délelőtt során szépen elkortyolgattam a meetingek alatt. Már a kihívás előtt elkezdtem "edzeni" a saját magam felé tett vállalásom kapcsán, miszerint lemondok a tejeskávémról és a tejről úgy általában. (De ez a cikk most nem a kávéról szól, viszont a téma érdemes lehet egy másik sorozat alapanyagának. Na, megint kanyargok, vissza a tejhez!)


TE SEM TUDOD MEGINNI A KÁVÉT TEJ NÉLKÜL?

Hát én sem (Juli). De gluténérzékenyként hamar rájöttem, hogy az én bélműködésemnek sajnos a tej sem tesz különösebben jót. Sokak szerint amúgy másnak sem a tejben lévő laktóz, kazein, vagy a tehénnek esetlegesen adott hormonok, antibiotikumok miatt. Ez amúgy még ma is heves érzelmeket keltő vitás kérdés, különösen kalciumbevitel vonalon, szóval ebben szakértelem híján nem is próbálnék igazságot tenni.


Az viszont elég tuti, hogy a tejtermelés nem tesz jót a környezetnek, sem az állatoknak (legalábbis ipari állattartásban), a számtalan felvetődő etikai kérdést pedig még boncolgatni sem kezdtük. Olvasd el ezt a cikket, és máris jobban képben leszel a tehéntej kapcsán >>>


Meg itt egy jó kis ábra is:


Forrás: Zöldségeket beszélek. FB csoport
Forrás: Zöldségeket beszélek. FB csoport

Mindennek fényében elkezdtem növényi tejeket vásárolni. Ez pedig nem olyan jó móka, mert egyrészt nagyon drága, akár 1000 forint is lehet egy liter mandulatej, másrészt a legtöbb verzióban van tartósítószer és sok más adalékanyag is. Sőt, akár gyanús, nem specifikált olajokat és cukrot is tartalmazhat. Érdekes tapasztalat megnézni egy növényi tej címkéjét, hogy mi minden kerül bele.


Ezért aztán rászántam magam, hogy csináljak növényi tejet otthon. Nade miből?

Én is eleinte a rizsnél és a zabnál ragadtam le, hiszen az volt a legismertebb, de hamarosan kiderült számomra az az izgalmas tény, hogy szinte bármilyen hüvelyesből (bab, csicseriborsó, szója), gabonából (rizs, zab, köles), vagy magból (dió, mogyoró, mák, kender, stb.) lehet készíteni.