top of page

TEJ NÉLKÜL AZ ÉLET #3

Zabital, rizsital - Kalandozások a növényi tejek világában

Rákos Blanka

Az elmúlt napokban kellemetlenül sok receptet futottam át a tökéletes növényi tej elkészítésének verzióiról, nagyrészt innen oda, onnan amoda kopizott leírások ezek, gyakran elképesztő aránybeli különbségekkel. Mikor pár héttel ezelőtt letettem a tejet, és fejben már az 50KM kihívásra készültem, pontosan tudtam, hogy neki fogok állni az itthoni gyártásnak - nemcsak a növényi helyettesítők ára, a csomagolás, az adalékok, az amúgy könnyen beszerezhető és sokféle alapanyag-lehetőség miatt, hanem mert egyszerűen ilyen vagyok: tudnom kell, rá kell jönnöm, meg kell ismernem, aztán szépen beépíteni ezt is a mindennapokba.


A kihívás kezdete előtt kipróbáltam párat (rizs, zab, szója, mandula), nem voltam elragadtatva igazán egyiktől sem: a tejeskávé nem lett jobb, ahogy a nyakon borított müzli keverék sem, a palacsinta sem lett tökéletes, a tejhabnak vagy esetleg egy tejmártásnak inkább neki sem fogtam. De meggyőződésem - ahogy például a majonéz, a bbq és a pad thai szósz kapcsán is -, hogy a házi a jobb, még ha ehhez sok-sok kísérletezés, higgadtság és eltökéltség kell is.


Mivel már épp erősen kifogyóban volt az utolsó megkezdett ital is, hirtelen megszállt, hogy na akkor most nekilátok. Nem listát írogatok a nagy teszteléshez, és ha már mindent beszereztem, akkor kezdődhet a menet, mert olyan isten nincs, hogy vásárolok még egy dobozzal, pont az önként vállalt kihívás során csak azért, mert éppen benne voltam a halogatási fázisban... És lám, ott csücsült a zabpehely a polcon, meg a rizs a zsákban, a víz pedig akadálytalanul folyt a csapból... :)


A ZAB - TURMIXOLNI, ÁLLNI HAGYNI, FŐZNI

Zab-kisokos: Fehérjetartalmát tekintve a zab kiemelkedő a gabonafélék közül (20%), tele van rostokkal és képes csökkenteni a szervezet koleszterinszintjét is. Glutént nem tartalmaz, viszont gyakran együtt termesztik a búzával és árpával, így a zabban is előfordulhat szennyeződésként glutén (van belőle garantáltan gluténmentes verzió). Magas a B1- és E-vitamin tartalma, valamint az emészthető rosttartalma is. A zab hazánkban mindenütt megterem, de a hűvősebb és csapadékosabb Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon szeret nődögélni leginkább.


Zabital #1 - Az egyszerre turmixolós: Erre írják azt, hogy 5 perces. Ilyenkor mindig kételkedem, és joggal, mert nem 5 perc volt, de csak azért, mert nagyon akkurátus módját választottam a szűrésnek. A zabpelyhet (2x100 ml-es mérőkanálnyit) beletettem a blenderbe, ráküldtem 2,5-szeres mennyiségű vizet, csipet sót, 1 teáskanál mézet és 1 evőkanálnyi kókuszpelyhet, amit hónapokkal ezelőtt vettem kimérősen. Nagyjából kétszer fél percig (se) turmixoltam, aztán kezdődött a kálváriám a szűréssel, mivel meggyőződésem volt, hogy egy nagyon selymes állagú anyagot szeretnék kinyerni a turmixgép kancsójából. Ezért egy fűszerzsákot használtam szűrőnek - itt kezdődött a maszatolás. Nem tartott azért nagyon sokáig, a végeredmény pedig egy valóban selymes, tejnél kicsit sűrűbb, a zab ízét erősen hozó, de kellemes, kiegyensúlyozott folyadék lett, ezzel már megverte a legtöbb boltit, amikből épp ez a krémesség, a karakter hiányzott nekem. Nagyon kíváncsi leszek, milyen lesz holnapra, mennyire fog leülepedni, simul-e kicsit az íze.


A következő napok: Erősen leülepedett, de ezt mindegyik verzió csinálja, használat előtt fel kell rázni, nem nagy ügy. Hűtőben 6 nap múltán is jól érzi magát. Mivel kávét nem iszom a kihívás egyik vállalásaként, így egyelőre nem tudom elmesélni, milyen lenne vele a tejeskávé. :)


Lényeg: Ha letornászom picit az elkészítési időt és megfelelő szűrőt használok, ez egy szuper megoldás, ami máris kenterbe veri a szerintem túl híg bolti társait. Ebből az adagból nagyjából 6 dl zabital lett, ebben már benne van egy pici hígítás is. Tanulság: kicsit nagyobb adagnak érdemes nekilátni.

Zabital #2 - Az éjszakára állni hagyós: Ugyanakkora adagnak áll