top of page

CSORBA ESZTER - 50KM KIHÍVÁS

Nem azért, de... podcast műsorvezető
ZUBRECZKI DÁVID - 50KM KIHÍVÁS

KIHÍVÁSOM: 1+1 HÉT

Lassan már öt éve éldegélek külföldön, jelenleg Barcelonában csinálom a mester képzésemet. Szeretek a kis erkélyünkön a mentát, bazsalikomot és miegymás hasznos növényt nevelgetni. Futok, úszom, kirándulok, rengeteget biciklizem; a mozgás mindig is a napjaim részei volt. A nem azért de podcast büszke co-hostja vagyok. Igyekszem minél többször hazalátogatni, több-kevesebb időre, hiszen hiányzik a család, az otthoni barátok és természetesen a hatalmas délutáni szundizások a vizslánkkal.


MOTIVÁCIÓIM & AMIT MÁR CSINÁLOK:

Be kell valljam, én idén halottam először erről a kihívásról, és igazán megtetszett az ötlet! Élelmiszer szempontból sokszor a kényelem/idő határozza meg mit és hol vásárlok, amitől gyakran csak bűntudatom van és növelem a saját klímaszorongásomat. Szeretném tudni, hogy amit vásárlok, azt ki és hogyan termelte, és honnan származik, nemcsak élelmiszer, de egyéb (pl.: ruházat) szempontból is.


Habár én külföldön élek, de a kihívást Magyarországon fogom megcsinálni, hiszen rengeteg hasznos információval leszek gazdagabb a projekt által, amit családommal és barátokkal is meg tudok osztani, ezzel motiválni a környezetemet a fenntarthatóságra.


Még általános iskolás koromban költöztünk egy kertes házba, ahol anyukámmal együtt nevelgettünk néhány zöldséget, na meg csináltunk komposztot is. A szelektív hulladékgyűjtés és az ételmaradékok elfogyasztása is mindig olyan dolgok voltak, amik a mi háztartásunkban alapszabálynak számítottak. Tehát ezeket a mai napig tartom. Az utóbbi 2-3 évben pedig leszokóban vagyok a fast fashion ruha vásárlásról is. Amikor új dolgot veszek, mindig megkérdezem magamtól : „kell ez nekem valóban, vagy csak a kapitalista rendszer akarja, hogy megvegyem?”.


AMIT VÁLLALOK:
  1. Lemondok minden olyan gyümölcsről és zöldségről, ami külföldről érkezik.

  2. Helyi termelők termékeit vagy magyar termékeket fogyasztok.

  3. Viszlát tehéntej, helló növényitej.

  4. Előre megtervezem, mit szeretnék enni a héten, és ahhoz írok bevásárló listát, amihez ragaszkodom is.

  5. Amiből lehet, abból csomagolásmenteset vásárlok.

  6. Dokumentálom az egész folyamatot, hogy az információimat meg tudjam másokkal is osztani.

AMIBEN FEJLŐDNÉK

Szeretnék kevesebb csomagolással járó terméket vásárolni, hogy így is tudjam a saját szemetemet csökkenteni. Illetve mindenképpen szeretném felfedezni a helyi termelői közeget, ugyanis egyáltalán nem vagyok tájékozott a témában.


AMI NEHÉZSÉG LESZ:

Tartok attól, hogy az időm nem engedi majd, hogy ne szupermarketben vásároljak, és hogy nem tudom magam tartani az előre tervezett listámhoz.


AMIRŐL NEM BIZTOS, HOGY LE TUDOK MONDANI:

A kávé és a tea... Diákként ezek elengedhetetlen dolgok. Illetve a mogyorós csoki, ami sajnos dupla csomagolásban van, de nagy szenvedélyem.


HALLGA

Comments


 ÁTUTALÁSSAL

10918001-00000051-62860006 (HUF)HU81
1091 8001 0000 0051 6286 0013 (USD)

HU86 1091 8001 0000 0051 6286 0020 (EUR)

SWIFT: BACXHUHB // UNICREDIT BANK
 

A KÖZLEMÉNYBE ÍRD BE

A NAGYKÖVET NEVÉT!

EGYSZERI ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

RENDSZERES ADOMÁNY

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

bottom of page